Tyhjyys vai täyteys?

Harjoitin zenbuddhalaista mietiskelyä zazenia vuodesta 1996 vuoteen 2012. Lopetin harjoittamisen, koska, kliseistä kyllä, kuulin Jumalan kutsun. Zazen vie tyhjyyteen, kauemmas Jumalasta, kun taas polut, joissa pyritään rakastamaan ja palvelemaan Jumalaa vievät Jumalaa lähemmäksi.

Lopettaessani eräs zazenin harjoittajista totesi minulle hieman pilkalliseen sävyyn, että en kuulemma ollut ymmärtänyt mitään zazenista. Kenties en, mutta koin tyhjyyden tunteen niin häiritseväksi ja epämiellyttäväksi, että en kokenut enää tarpeelliseksi jatkaa. Eräs toisen polun harjoittaja totesi, että zazenia harjoittaessani meinasin tehdä henkisen itsemurhan.

En halua leimata tai pilkata zazenia millään tavalla. Valitsin mieluummin tyhjyyden sijaan täyteyden.

Mainokset

6 comments

 1. Mielestäni tyhjyys, josta Buddhakin puhui ja se täyteys Hindu filosofioissa on sama asia, vain eri perspektiivistä katsottuna. Kenties eri metodit ja tyylit sopii erilaisille ihmisille.

  Jos tarkastelet oikein tarkkaa sitä täyteyden tunnetta, ja pääset Jumalaan niin kaikki lopulta katoaa ja se tyhjyys ja täytteys ovat myös yhtä, niin kuin kaikki.

  Sen takia kaikki ihmiset palvoo orgasmia. Se huipentumisen hetki on jumalan kokeminen. Aika ja tila lakkaavat. Ei ihmiset halua seksiä, ne haluavat unionia.

  Don’t mistake the finger pointing at the moon as the moon itself.

  Kaikki sanat kuten tyhjyys tai täyteys ovat se sormi kohti vapautta.

  Different strokes for different folks 🙂

  Liked by 1 henkilö

 2. Kiitos kommentista! Itse näen tyhjyyden sielun hätähuutona. Sielu kaipaa yhteyttä Korkeimpaan, mutta niin kauan kuin yhteyttä ei ole, tyhjyys sisällämme saa meidät täyttämään tyhjyyttä materialistisilla asioilla.

  Tykkää

 3. Mutta mitä tapahtuu kun tyhjyyttä ei täytä millään? Mitäs jos tyhjyys luo enemmän tilaa sille täyteläisyydelle (ja täydellisyydelle)?

  Niin kuin se Kahlil Gibran sitaatti ”The deeper that sorrow carves into your being, the more joy you can contain.”

  Mielestäni se henkinen itsemurha saattoi olla se syy miksi koit tämän niin epämielyttäväksi. Olisi mielenkiintoista kuulla mitä oot mieltä siitä. Kenties erillinen postaus jossain vaiheessa?

  Mutta kysymys: lopetitko zazenin ennen sitä romahdusta, jonka koit intiassa? Vai sen jälkeen?

  Enkä missään nimessä tarkoita, että sinun pitäisi jatkaa zazenia. En itsekin harjoittele sitä enää. Istun vaa hiljaisuudessa joka päivä n. tunnin. Yritän vaa rauhoittua ja anaa asioiden olla sen ajan.

  Liked by 1 henkilö

 4. Luonnollisesti tyhjyys katoaa, kun tilalle astuu jumalainen täyteys.

  Lopetin zazenin ennen Intian reissua.

  Tykkää

 5. Ymmärrän hyvin, en itsekään voi harjoittaa hahmotonta meditaatiota, kun tyhjyyteen pitäisi yhdistyä myötätunto. Se voi muuten ollakin vahingollista, ”tyhjyydestä ei johda pois mitään askelmia” – eli ei voi sitten auttaakaan muita… En tunne sitä zen-perinnettä, jossa olit, mutta joissainhan käytetään zazenin lisäksi koania, uskon että se on sellainen erityisen tärkeä asia zenissä, tärkeämpi oikeastaan kuin zazen. Koska se antaisi merkitystä ja siunauksia. Toisaalta sen voi varmasti korvata hyvin jollain muullakin, kuten oletkin tehnyt 🙂 Oikeastaan kiinnostaisi vähän tietää, että olitko miten tuttu koan-menetelmien kanssa?

  Tykkää

 6. Hei Risto,

  kiitos kommentista. Koanit ovat enemmän rinzai-koulukunnan heiniä. Itse harjoitin soto-koulukunnan mukaisesti, jossa myös on koaneita, mutta ei niin merkitsevässä asemassa kuin rinzaissa. Sotossa tärkeintä on zazen.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s