Bhakti on ihmisen polku

Psalmeissa todetaan (143:10): ”Sinä olet minun Jumalani – opeta minua täyttämään tahtosi! Sinun hyvä henkesi johdattakoon minua tasaista tietä.”

Mitä on Jumalan tahto ja kuinka ottaa vastaan Hänen opetuksensa? Kenties olisi ensin hyvä määritellä mitä Jumala on ja mitä Hän ei ole.

Jumala ei ole ihminen, mutta hän on jokaisessa ihmisessä. Jumala on läsnä kaikkialla ja kaikessa – Jumala on kaikki. Vuonna 2014 kuollut zenbuddhalainen mentorini Gudo Nishijima sanoi vieraillessani hänen luonaan Tokiossa vuonna 2009, että Jumala on maailmankaikkeus ja maailmankaikkeus on Jumala.

Mitä on Jumalan tahto? Jokaisessa meissä asuu sielu ja sielu on kuolematon. Jumalan tahto on saada sielu palaamaan takaisiin kotiin, Hänen luokseen, ja tämä on mahdollista vain palvelemalla ja rakastamalla Jumalaa, ja Hänen palvelijoitaan.

”Opeta minua täyttämään tahtosi!” Jumalan tahdon täyttäminen vaatii nöyrtymistä ja egon murtamista. Se on suuren uskon tie, jossa epäilyllä ei ole sijaa. Se vaatii täydellistä heittäytymistä Korkeimman eteen jalkojen juureen juuri sellaisena kuin on, vajavaisena eli täydellisenä ihmisenä.

Jumalan tahdon täyttäminen on palvelemisen tie. Veedisessä perinteessä tästä käytetään nimitystä bhakti, joka tarkoittaa antaumuksellista Jumalan palvelemista. Bhaktiin kuuluu oleellisesti myös muiden palveleminen, aivan kuten kristinuskossakin, Bhakti on keskeistä myös kristinuskossa, ja esimerkiksi toisessa kirjeessä korinttilaisille sanotaan näin (2. Kor. 1:3-4):
”Ylistetty olkoon meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen Jumalan Isä, armahtava Isä ja runsaan lohdutuksen Jumala! Hän rohkaisee meitä kaikissa ahdingoissamme, niin että me häneltä saamamme lohdutuksen voimalla jaksamme lohduttaa muita ahdingossa olevia.”

Ahdistuksen keskellä voi olla hyvin vaikeaa ajatella muiden auttamista, mutta jo pelkkä ajatus on auttamista. Jokainen auttaa parhaan kykynsä ja vointinsa mukaan. Jumala kuulee jokaista, joka Häntä vilpittömästi kutsuu.

Mainokset

2 comments

  1. Upeita kirjoituksia!

    Kuulen Bhaktia myös monissa pop biiseissä:

    ”I never prey but tonight I’m on my knees.
    I need to hear some sounds that recognize the pain in me.”

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s